Vozači se prepali zakona!

Već prvog dana primene novog zakona o bezbednosti saobraćaja veliki broj vozača poštovao sva nova pravila, saobraćajna policija najavljuje strogu kontrolu

1

DISCIPLINA… Vozači već juče upalili svetla i tokom dnevne vožnje

Srpski vozači su juče, prvog dana važenja novog zakona o bezbednosti saobraćaja, u velikoj meri poštovali nova, mnogo stroža pravila vožnje. Na beogradskim ulicama od ranog jutra mogle su da se vide kolone vozila sa uključenim farovima, što je jedna od novih obaveza, a koliki je strah među vozačima, najbolje govori podatak da je u prodavnicama auto-delova juče bila nestašica obavezne opreme – svetlećih prsluka, trouglova i prve pomoći.

Patrole saobraćajne policije juče su u nešto većem broju izašle na ulice srpskih gradova, ali saobraćajci nisu odmah krenuli sa strogom primenom novih odredbi. Ekipa Pressa zatekla je u centru Beograda, u Takovskoj ulici, policijsku patrolu koja je motrila na ponašanje vozača.

– Počeli su već da se pridržavaju pravila, kao što je obavezna oprema i slično. Mi smo se već spremili i dobili smo priznanice koje ćemo pisati umesto kazni. U početku ćemo opominjati vozače koji budu kršili neka nova pravila, jer će trebati malo vremena da se i oni naviknu – rekao nam je vođa ove patrole.

Sve već po zakonu

Beograđani su, po jučerašnjoj slici sa ulica, već upoznati sa time da će po novom zakonu kratka svetla morati da budu uključena i pri dnevnoj vožnji. U prodavnicama auto-delova bile su velike gužve, svako je pokušavao da dokupi ono što mu nedostaje. U „Tehnopromu” su nam rekli da „ne mogu da žive od telefoniranja”!

– Mi radimo samo prodaju na veliko, ali uprkos tome ljudi nas masovno zovu za jedan ili dva protivpožarna aparata i slično. Aparate imamo, ali prsluke i auto-apoteke trenutno nemamo. Očekujemo da sve to dobijemo u toku naredne nedelje, jer je opšta jagma za tim, a ono što dođe sve se rasproda – rekli su nam u ovoj firmi.

U „Autosportu” su nam rekli da se traži sve od opreme.

– Traži se sve od opreme, prva pomoć, trouglovi, prsluci, sijalice… Problem je što polovina automobila nije imala ni staru autoopremu koju je trebalo da imaju, jer to niko nije kontrolisao. Aparate za gašenje požara smo imali sve vreme i bez njih nismo ostajali, ali su nam prsluci u nekim radnjama bili rasprodati. Sijalica nema više, imaćemo ih od utorka ili srede, a imali smo problem i sa trouglovima – rečeno nam je u „Autosportu”.

2

Što se tiče „hendsfri” opreme i „blutut” slušalica, stanje je malo bolje jer ove opreme za mobilne telefone ima po radnjama. Međutim, ona se takođe mnogo traži.

Jagma za slušalicama

– Mi danima imamo veliku potražnju za ovom opremom i uveli smo čak i nove modele „blutut” slušalica. Zasad se one najviše kupuju od svega, a cene se kreću od 1.900 pa do 7.000 dinara. Kao što vidite, svi prodavci su krenuli da oglašavaju ovu opremu jer je to trenutno najtraženije na tržištu – objašnjava Rade Torbica iz firme „Pi-Si for ju”.

Međutim, Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju kaže za Press da je većina opreme bila potrebna i ranije.

– I do sada ste bili dužni da imate prvu pomoć, sijalice, rezervni točak, a trougao je obavezan već godinama. Jedina novina je svetloodbojni prsluk – kaže on, i dodaje da je jasno da vozači do sada nisu obraćali dovoljno pažnje na ove stvari.

R. Ž. Marković

Izvor: Press Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *