Uvoz polovnih automobila u Srbiju

Od 5. decembra 2005. godine, gradjani Srbije imaju pravo da uvoze plac-11automobile bez obzira na godinu proizvodnje, do tada je uvoz bio ogranicen samo na automobile koji nisu stariji do tri godine. Medjutim, prema uredbi Vlade Srbije o uvozu motornih vozila, ona moraju da ispunjavaju ekološke standarde Euro 3. To u praksi znaci da ce moci da se uvoze automobili stari do šest godina, jer je Euro 3 standard uveden 1999. godine. Vozila koja su starija od 6 ili 7 godina, moci ce da se uvezu, ali pod uslovom da se na njima izvrši modifikacija, tako da se prilagode Euro 3 standardu.


Uredba o uvozu motornih vozila


Clan 1.

Ovom uredbom propisuju se bliži uslovi za uvoz motornih vozila u Republiku Srbiju.

Clan 2.

Ova uredba odnosi se na motorna vozila (u daljem tekstu: vozila) kategorije M – vozila i N – vozila*, prema klasifikaciji Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UN/ECE), koja je odštampana uz ovu uredbu i cini njen sastavni deo.

Clan 3.

Ova uredba ne primenjuje se na uvoz:

 • vozila od istorijskog znacaja, kolekcionarskih primeraka i “oldtajmera”; vozila koja uvoze primaoci donacije i humanitarne pomoci, u skladu sa clanom 1. stav 1. Zakona o donacijama i humanitarnoj pomoci („Službeni list SRJ”, br. 53/01, 61/01 i 36/02). Vozila od istorijskog znacaja, kolekcionarski primerci i “oldtajmeri”, u smislu stava 1. tacke 1. ovog clana, su vozila:
 • proizvedena do 31. decembra 1970. godine;
 • uvedena u proizvodnju kao model do 31. decembra 1970. godine, bez obzira na stvarnu godinu proizvodnje pojedinog primerka, ili koja predstavljaju svojevrstan materijalii spomenik tehnicke kulture, tradicije i društvenog nasledja.

Dokaz da se radi o vozilu iz stava 2. tac. 2. i 3. ovog clana je potvrda koju izdaje Muzej automobila u Beogradu.

Clan 4.

Vozilo može da se uveze ako je proizvedeno u skladu sa uslovima propisanom normom Euro 3, i to da:

Izduvna emisija vozila zadovoljava granice emisije definisane pravilima UN/ECE i to Pravilnikom br. 83, serija amandmana 05, nivo A, odnosno direktivom Evropske unije 70/220/EEC, sa izmenom 98/69/EC, nivo A, ili pravilima UN/ECE Pravilnikom br. 49, serija amandmana O3, nivo A, odnosno direktivom Evropske unije 88/77lEEC, sa izmenom 1999/96/EC, nivo A, i nivo buke vozila zadovoljava granice definisane pravilima kojima je propisan najviši dozvoljeni nivo buke, i to UN/ECE Pravilnikom br. 51, serija amandmana 02, odnosno direktiva Evropske unije 70/157/EEC, a izmenom 92/97/EEC.

Kontrolu ispunjenosti uslova iz stava 1. ovog clana, vrši nadležni carinski organ u sprovodjenju odgovarajuceg carinskog postupka, i to:

 • pregledom vozila;
 • uvidom u njegova prateca dokumenta, i
 • uporedjenjem vozila i pratecih dokumenata sa tehnic­kom specifikacijom za taj tip vozila.

Ako se u kontroli u skladu sa odredbom stava 2. ovog clana ne može utvrditi da vozilo ispunjava uslove propisane normom Euro 3, kontrola ispunjenosti tih uslova vrši se u skladu sa odredbom clana 10. Uredbe o homologaciji vozila („Službeni list SRJ”, broj 51/98) i uslovima koje utvrdi Zavod za standardizaciju.

Clan 5.

Izbegla lica, koja su stekla državljanstvo Republike Srbije i koja su imala vozilo pre sticanja statusa izbeglog lica u Republici Srbiji, Upravi carina mogu podneti zahtev za konacan uvoz tih vozila do 31. dece-mbra 2005. godine. Uz zahtev za konacan uvoz vozila iz stava 1. ovog clana prilaže se:
uverenje o državljanstvu Republike Srbije; izbeglicka legitimacija,i saobracajna dozvola ili druga isprava kojom se dokazuje vlasništvo nad vozilom.

Clan 6.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

U Beogradu, 1. decembra 2005. godine

* ece klasifikacija vozila ( trans/wp29/78/r ev . 1/a mand . 2 )
1. kategorija m – motorna vozila sa najmanje cetiri tocka namenjena prevozu lica
2. kategorija n – vozila na motorni pogon sa najmanje cetiri tocka namenjena prevozu robe.

Objašnjenja EURO 3 norme


Sve veca briga o zaštiti covekove okoline donosi i nove zakonske propise o kvalitetu izduvnih gasova na motornim vozilima. Premda se ovi zakoni donose na nivou države, zemlje clanice Evropske zajednice postigle su dogovor da zakonski propisi o kvalitetu izduvnih gasova budu isti za sve zemlje clanice. Norma koju moraju da ispune vozila u Evropskoj uniji skraceno se naziva i EURO norma. Druge države same definišu kvalitet izduvnih gasova. Npr. Sjedinjene Americke Države imaju svoj zakonski propis o kvalitetu izduvnih gasova koji se razlikuje od evropskog, LEV (Low Emission Vehicle), ULEV (Ultra Low Emission Vehicle) itd. Ne treba poistovecivati ove propise jer se oni ne razlikuju samo po kolicini štetnih materija u izduvnim gasovima vec i po testu kojim se one mere.

Zbog ovakvih razlicitosti proizvodjaci vozila proizvode konstrukcijski iste motore sa razlicitom izduvnom emisijom u zavisnosti od zahteva tržišta. Proizvodjaci i danas proizvode motore sa izduvnom normom EURO 2 jer je u mnogim državama to i dalje zvanican propis o kvalitetu emisije izduvnih gasova.

Promene propisa o kvalitetu izduvnih gasova uvek se donose nekoliko godina pre nego što oni treba i zvanicno da stupe na snagu. Ovo se radi da bi proizvodjaci imali dovoljno vremena da se prilagode novim zakonima tj. da konstruišu nove motore ili izvrše prepravke na starim kako bi ispunili nove zahteve u pogledu izduvne emisije. Shodno tome i proizvodjaci izbacuju na tržište motore sa novom izduvnom emisijom pre nego što ih je to zakon nz to obavezao.

Zbog novih propisa o kvalitetu izduvnih gasova koje treba da ispune nova i polovna vozila koja se uvoze u našu zemlju zadržacemo se na EURO 3 i EURO 4 normi (naravno EURO 4 zadovoljava standarde EURO 3). Tako na primer u vozila koncerna VW (VW, Audi, Seat, Škoda) prvi put poceli su da se ugradjuju motori sa kvalitetom izduvne emisije plac-2EURO 3 1998. godine iako su nova vozila trebalo da ispune taj standard tek 2000. godine. To ne zaci da su svi motori proizvedeni od te godine EURO 3 jer su paralelno nastavili da se proizvode i motori sa drugacijim kvalitetom izduvne emisije. Takodje, kupci polovnih vozila trebalo bi da obrate pažnju na vozila sa kvalitetom izduvne emisije D3 koja su se proizvodila i pre i posle 1998. godine. U pitanju je norma koja je važila samo u Nemackoj. Naime, dok je u ostatku Evrope još uvek važila norma EURO 2 u Nemackoj su vlasnici vozila sa kvalitetom izduvnih gasova D3 imali poreske olakšice. D3 je bilo prelazno rešenje za Nemacku dok se ne definiše norma EURO 3 na nivou Evropske Unije jer je D3 norma bila strožija od EURO 2. Zato se cesto srecu vozila sa kvalitetom izduvne emisije D3 ili kao EURO 2/D3. Bitno je da se zna da D3 nije EURO 3. Analogno va ži i za D4.

Ono što najviše interesuje potencijalne kupce koji žele da uvezu polovna vozila iz inostranstva je kako da provere da li vozilo zaista ispunjava EURO 3 normu pre nego što ga kupe i kako da o tome dobiju potvrdu potrebnu za carinjenje.

Jedini pouzdan nacin da se utvrdi koju normu o kvalitetu izduvne emisije ispunjava odredjeno vozilo je da se po ‘Identifikacionom Broju Vozila’ (broj šasije) proveri u bazi podataka proizvodjaca. Kao što je u tekstu navedeno nije moguce da se prema datumu proizvodnje, komercijalnoj oznaci motora niti prema broju motora utvrdi koju normu izduvne emisije vozilo ispunjava.

Da bi se bar malo olakšala potraga i da bi dobili bar samo orjentacionu informaciju kupci i vlasnici vozila VW mogu i preko PR brojeva da utvrde koji standard ispunjava njihovo vozilo. PR brojevi nalaze se na prvoj strani servisne knjižice i na nalepnici u prtljažniku. Na ovoj nalepnici nalaze se i: identifikacioni br. vozila, oznaka modela, motora, menjaca itd. Na donjoj polovini nalepnice nalaze se PR brojevi. Jedan od ovih brojeva oznacava normu izduvnih gasova.

Procedura za utvrdjivanje kvaliteta izduvnih gasova polovnih vozila tj. da li ispunjavaju normu EURO 3 ili ne, koju ce sprovoditi carinski organi još uvek nije poznata. Da li ce postojati potvrde i ko ce ove potvrde izdavati (Savezni zavod za standardizaciju, ovlašceni importeri za odredjenu marku vozila ili neko treci) još uvek nije poznato, ali ce u najskorijoj buducnosti biti propisana procedura shodno najnovijoj u redbi za uvoz polovnih vozila.

Procedura pri uvozu


Kada je odabrano motorno vozilo koje ispunjava uslove date u novoj uredbi o uvozu motornih vozila, postupak je sledeci:
Prilikom uvoza, na granici ce proceniti vrednost vozila na osnovu kataloga pri cemu se uzima u obzir iznos koji se nalazi na racunu o kupovini vozila samo ako je realan i približan kataloškoj vrednosti. Ukupne dažbine, u kumulativnom zbiru, iznose oko 41 odsto od vrednosti vozila (carina 20 odsto + carinska evidencija 1 odsto + PDV 18 odsto).

U postupku carinjenja vozila, potrebno je da uvoznik priloži sledeca dokumenta:

 • original saobracajne dozvole (ukoliko originalni primerak zadržava zemlja u kojoj se vozilo odjavljuje, kopija mora da bude overena kod za to nadležnog organa u toj zemlji);
 • poželjno je da se priloži i vlasnicka knjižica za vozilo, ali ona nije neophodna;
 • dokaz o kupovini vozila – faktura ili kupoprodajni ugovor (zavisno od nacina kupovine)
 • Ukoliko se prilaže kupoprodajni ugovor oba­vezno mora da se izvrši overa potpisa prodavca kod za to nadležnog organa, u zemlji gde je kupoprodaja obavljena.

Kada se vozilo uvozi za drugo lice potrebno je da se carinskim organima priloži valjano punomocje i u tom slucaju sva dokumentacija mora da glasi na uvoznika.


Najnovija pravila za uvoz polovnih automobila možete pročitati na sajtu www.otkupautomobila.rs


Comments

 1. Aleksandar says

  Mene zanima da li vozilo mora da ispunjava uslove EURO 3 norme od kad je proizvedeno ili moze i da se prepravlja,da bi se dobila odgovarajuca ekoloska norma?

 2. Vasko says

  Da ova vlada ne misli da je 41% naplate za uvoz automobila malo previse za gradjane srbije. Sa moje tacke gledista oni (vlada) zele vozila koja su stara na putevima srbije dok u ostalim zemljama sveta je sasvim obratno mi smo uvek opozit celog sveta.Daj boze da srbija nikad ne udje u EU jer ce svi njeni gradjani da pobegnu preko grane za boljim zivotom…..

 3. Nikola says

  Dobro vece,
  kupio bih automobil na kredit u Svedskoj pa me interesuje da li bih mogao da ga prevedem na nase tablice dok ne otplatim kredit.Svaka pomoc bih mi dobro dosla…
  Hvala u napred

 4. dragan says

  interesuje me dali ce pustiti uvoz ove godine posto sam nesto nacuo negde krajem maja a pocetkom juna..

 5. stefan says

  interesuju me kakvi su uslovi za uvoz motora na cetiri tocka i koje norme oni moraju da ispunjavaju,i kolika je otprilike carina za njih,unapred hvala

 6. Goran says

  interesujeme koliko bih platio za carinjenje peugeton(pezo) 306,god.proizvodnje 2001. Hvala vam unapred.

 7. zlatko says

  postovanje
  posto zelim da uvezem auto sada,sredinom avgusta iz nemacke (vrednosti oko 1500 evra) zanima me koliko ce me izaci dazbine,sve moguce…bez spedicije,posto bih ga ja vozio.
  hvala unapred,veliki pozdrav !

 8. says

  Na procenjenu katalosku vrednost vozila, carina je 12 % (ukoliko vozilo ima obrazac da je vozilo proizvedeno u EU onda je 8 %) .
  Na to se dodaje i PDV 18 % .

 9. says

  Probajte da se raspitate preko speditera sta Vam je sve potrebno i koliki su Vam ukupni troskovi pri uvozu bilo kog vozila.
  Oni ce Vam reci na koliki iznos racun moze da prodje na carini!

 10. Anhel says

  Dobro veče interesujeme carina za Opel Astru 2.0 DTI Karavan 2004 Godište udarena . hoću da uvezem iz Nemačke ,koliko košta unapred hvala .

 11. miki says

  Postovanje.Uvezao bi Renault “Megan” 1.5 dci 2005.god,pa me interesuje koliko bi me iznele ukupne dazbinje za njega.
  Hvala.

 12. dušan says

  Strani državljanin koji je dobio državljanstvo Srbije,a ima u posedu vozilo stranih reg.oznaka duže od godinu dana.
  Na koji način može preregistrovati vozilo na srpske reg.oznake,i dali postoje neke carinske olakšice?Hvala.Pozdrav

 13. nele says

  Interesuje me kako se vrse prepravke sa euro 2 na euro 3 standard? U pitanju je Mercedes e 200 1997 god. Unapred zahvalan…

 14. ferdi says

  dobro vece…sutra ujutru putujem za nemacku pa me interesuje posto sam vec od mnogih cuo a ne znam ko mi bi rekao da je to 100% da od prvog juna pustaju zakon da mozes da uvezes auto a da ne mora da bude euro 3?molim vas javite mi sto pre da bih znao.unapred veliko hvala!

 15. says

  Nazalost ta informacija nije tacna, i automobil mora biti najmanje EURO 3 da bi se uvezao iz inostranstva
  administratori sajta

 16. Zeljko says

  Pozdrav, zanima me da li moze da se uveze i carini , alfa 145 1.6 TS 2000g. euro3 ?

 17. Mile says

  Interesuje me koliko se voyila godisnje moye uvesti na jedno ime,tj ocariniti na jedno ime…da li je br ogranicen ili ne_

 18. igor says

  dobro vece,

  zanima me kolika je carina za uvoz motocikala u srbiju (carina, pdv, porez…) i da li postoji mogucnost da se nekako dobije carinska kataloska vrednost motocikala u elektronskoj formi?

  Hvala

 19. Мишко says

  Поштовани интересује ме процедура за увоз аутомобила за инвалиде. Наиме мој отац има инвалидску дозволу 100% па ме интересује могу ли да увезем аутомобил који је у Србији а на стране таблице, тако што ћу отићи на границу и започети процедуру која гласи на мобгоца.Интересује ме да ли увзна фактура рецимо из Немачке мора да је на име мога оца или могу на граници без такве фактуре да започнем процедуру царињења(на име оца).

 20. Miško says

  Da pojednostavim, da limou na invalidsku doyvolu koja glasi na mog oca da yapo;nem proceduru cariwewa sa automobilm*strancem( koji je u Srbiji ali nije jo[ ovcariwen, niti je yapo;eta procedura!Hvala!

 21. Dragoslav says

  Zanima me koliko bi iznela carina i pdv za auto golf 4, 1999 godiste ima euro 3, 85 kw i 116 ks i ima troje vrata i vozilo je iz Nemacke?

 22. Predrag says

  Postovani
  U inostranstvu sam 4 g. neprekidno. Jupio sam automobil Hondu civik 2008 g. Kakve cu povlastice ili obaveze imati prilikom uvoza u Republiku Srbiju
  Unapred hvala

 23. says

  Molim vas kontaktirajte nas kako bi nam dali sve potrebne informacije o vašem vozilu. Procena troškova i informacije o proceduri carinskog postupka ćemo vam uraditi besplatno.
  Pozdrav

 24. Sergio says

  da li moze da se uveze mercedes e430 1997 god za kog negde pise da je EURO 3 a negde da je D3?

 25. Vlada says

  Zivim u Grckoj vec 12g. i zelim da uvezem putnicki automobil koji imam vec 3g. Vozilo sam kupio polovno i nemam nikakav kup.prod.ugovor . Sada sam u nedoumici sta da uradim dalje, vozilo je na moje ime (saobracajna).Zamolio bih one malo bolje upucene da mi daju jos neku informaciju! Hvala…

 26. Aleksa says

  Pozdrav :)
  Hteo bih da kupim Nissan Skyline GTS u Nemackoj, auto je proizveden 1997, e sad sta znaci: Emission Class : Euro2 Emissions Sticker: 4 (Green)? Da li ovo znaci da je motor prepravljen na euro4 i ako nije da li je moguce da se uveze auto koji je euro2 i da se prepravi motor pre registracije?
  Unapred hvala!

 27. milan says

  Hteo bih da carinim zafiru benzinca 2000-to godiste sa motorom D4 ako ovako ne moze koju drugu mogucnost imam da zamenim motor ili sta vec da radim? Unapred Hvala

 28. Dejan says

  Jel ima granica kolko nov mora biti automobil ako ispunjava uslove Euro 3 norme.?

  I mora biti bas euro 3 ili moze biti i euro 4 i euro5?

  Hvala!

 29. dalibor says

  Dobar dan, interesuje me koliko kosta carina na uvoz automobila, procentualno…kako to ide u odnosu na cenu automobila?

  Hvala unapred!

 30. krsta says

  zeleo bih da pitam nesto, ali molim vas da mi odmah odgovorite…deda mi je invalid i uvezao je kola, e sad da li ja moram sa njim da vozim ili mogu i sam da vozim ta kola??posto kao negde sam citao da ta kola mogu da voze samo uzi clanovi porodice(deca, roditelji, supruga)) a ja mu dodjem unuk, nisam tu spomenut pa da li mogu i sam da vozim ili ne??treba li mi njegovo punomoce??

 31. bane says

  dali moze da se uveze audi a3 2000g. sa d3 oznakomu saobracajnoj.javite mi!unapred zahvalan.

 32. stevieSRB says

  Zdravo svima,hteo bih da vas pitam da li moze da se uveze Volkswagen 1.4 tdi 2002 euro 3…hvala

 33. Biljana says

  Moja situacija je sljedeca:
  Ja sam Australski drzavljanin i uskoro putujem u Evropu. Namjera mi je kupiti auto u Njemackoj kao turist i nakon putovanja kroz Evropu posljednja stanica bi mi bio Beograd gdje mi zivi sestra. Zeljela bih prije nego se vratim nazad u Australiu da joj ostavim auto. Moje pitanje je kako da to izvedem sa stanovista Srbianskih zakona? Koji dokumenti su mi neophodni? Koliko traje procedura oko carine i prenosa vlasnistva?

 34. Samir Nasuf says

  Zanima Me Koliko Bi kostala Carina i Reg..Za Vozilo OPEL ZAFIRA 1.8 2000 God.. Koja Bi cena bila prilagodjena za Ovo vozilo ? ‘HVALA’!

 35. Djuka says

  Pozdrav,interesuje me carinski katalog tj.cenovnik po kojim se naplacuje carina,jer nije sve jedno iz koje se drzave uvozi automobil bez obzira koliko se tamo isti platio.Hvala !

 36. vlado says

  Pretpostavljam da se zemlja Srbija pobrinula o mogucnosti uvoza starih automobila, starijih od 30 godina, svi znamo da su to danas eksponati, kakav je zakon po pitanju uvoza takvih vozila. Hvala

 37. Don Špediter says

  Biljana,

  najbolji način da uvezete automobil za sestru jeste da ceo proces carinjenja, od momenta kada dođete pred granicu, prepustite nekoj špediciji koja je specijalizovana za carinjenje automobila. Tu postoji mnogo caka kako biste prošli najjeftinije moguće.
  Špedicije imaju uvozničke firme na koje se uslužno carine automobili, a koje po završenom carinjenju izdaju krajnju fakturu na ime. U vašem slučaju na ime vaše sestre, i koja sa tom fakturom i ostalim carinskim dokumentima registruje automobil na svoje ime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *