Novi zakon o saobraćaju usaglašen sa EU

Automobilizam

news_21746Povodom novog Zakona o saobraćaju koji treba da stupi na snagu 10. decembra za Radio S pomoćnik ministra za puteve i bezbednost saobraćaja Dragan Jovanović Ministarstva infrastrukture je izjavio da je ovaj zakon usaglašen sa zakonima Evropske unije.

- Ono što je precizirano ovim zakonom je da će od 10. decembra, odnosno 11. decembra kada policiske mere stupaju na snagu da se smanji broj poginulih i povređenih u saobraćaju. Mi u odnosu na prošlu godinu imamo povoljno stanje bezbednosti, što znači da je 9,1 posto manje poginulih nego prošle godine. U svakom slučaju, po nalogu Ujedinjenih nacija mi smo dužni da do 2012. godine smanjimo broj saobraćajnih nezgoda na 50 posto u odnosu na 2001. godinu, koja se uzima kao rekordna godina poginulih za statistiku. Moram da naglasim da imamo povoljno stanje, zato što od 2001. do evo već je kraj 2009. godine imamo oko 40 posto bolje stanje i to je za nas i naše ljude koji rade na tim poslovima dosta pozitivno. Mi ćemo biti jedna od prvih zemalja koja će pre roka ostvariti manje poginulih u saobraćaju. Smatram da će primenom novog Zakona o saobraćaju u potpunosti ispuniti i prebaciti taj plan. Mi smo lično zadovoljni koji radimo na ovim poslovima da to bude ispod 500 ljudi poginulih u godini, a to je negde oko 70 posto u odnosu na 2001. godinu.

Po rečima pomoćnika ministra Dragana Jovanovića kazneni poeni su vrlo bitni u novom Zakonu o bezbednosti saobraća zato što učesnike u saobraćaju opominje i daje im preventivu da znaju da znaju da ne mogu da prave prekršaje da ne dođu u situaciju da izgube vozačku dozvolu i ponovo polažu vozački ispit.

- Bilo je predloga iz 2007. godine koji su bili u nacrtu da posle 8 kaznenih poena se slušaju predavanja, a posle 14 kaznenih poena se privremeno oduzima dozvola itd. Mi smo se odlučili novim Zakonom o saobraćaju za jedan drugačiji način kaznenih poena, a to je da vozač u saobraćaju može da napravi 18 kaznenih poena. Na 19 kaznenih poena mu se oduzima vozačka dozvola i ponovo polaže vozački ispit. Drugi put mu se oduzima vozačka dozvola sa 15 kaznenih poena, a treći put sa 12 kaznenih poena. Nakon toga na svakih 9 kaznenih poena mu se oduzimati dozvola. Taj vozač mora da shvati da ako se ne ponaša kako pravila saobraćaja nalažu njegova dozvola će stalno biti na čuvanje u MUP-u. Ovaj zakon je bitan za mlade vozače koji polažu vozački ispit da ih naučimo da poštuju saobraćaj, a one koji nisu naučili da shvate da moraju da poštuju pravila saobraćaja. Na taj način mi smatramo da ćemo vozačima skrenuti pažnju da se više ne mogu ponašati kao ranije da prave prekršaje i da se više ne događaju saobraćajne nesreće. Kada počne da se primenjuje zakon imaćemo Agenciju za bezbednost saobraćaja koja će u potpunosti regulisati sva pitanja koja do sada nisu regulisana, a osnovaće se i telo koje će predložiti nacionalnu strategiju. Ono što je bitno je i šteta koja se napravi u saobraćajnim nesrećama je 1,7 do 2,3 bruto nacionalnog dohotka.

Pomoćnik ministra Jovanović je istakao da su i putevi veoma važni u bezbednosti saobraćaja tako da se po njegovim rečima saobraćajne nesreće mogu smanjiti za 30 posto.

- Mi smo definisali negde oko 250 crnih tačaka na teritoriji Srbije, i otklonili smo oko 40 posto, kao i mesta koja nisu crne tačke, a gde mogu da nastanu saobraćajne nesreće. Novi zakon je propisao da se sve to mora otkloniti i da svi putevi koji se budu gradili bude urađena revizija po pitanju bezbednosti saobraćaja. U toj reviziji više nikada se ne može desiti što se dešavalo na našim putevima da mi posle godinu ili dve dana izgradnje puta vršimo rekonstrukciju pojedinih delova na tom putu jer se dešavaju saobraćajne nezgode zbog delova koji nisu urađeni onako kako je trebalo po pitanju bezbednosti. Isto tako moram da napomenem da je ovim novim zakonom naglašeno da svako naseljeno mesto na državnom putu mora da ima izgrađen trotoar što je veoma bitno za pešake. Kod policije imamo radare i presretače tako da ćemo da svedemo brzinu na neku normalnu i da ćemo time dobiti na snanjenje saobraćajnih nezgoda, jer smatramo da je 80 posto brzina uzrok saobraćajnih nezgoda. Već sada smo u okruženju najbolji po pitanju bezbednosti, a bićemo jedna od boljih evropskih zemalja posle dve godine primene ovog zakona – rekao na kraju razgovora Dragan Jovanović.

Sanja Vajagić

Izvor:  Smedia

Leave a Reply

Vasi komentari:

Previous Next
Latest on Fri, 04:00 pm

dragan: interesuje me dali renault laguna 2001godiste ima euro 3 motor? Homologacijska oznaka je e2*98/14*0011*20

obren: sto opeli u mom kraju puno kostaju.

ogi: Zdravo svima Jel zna neko da li GOLF 4 Benzin 1998 god ima EURO 4

sasa: ovo je necuveno imam atestiran gas koji vazi do 2017 sada opet moram da platim atest i neke izmene koje je neko izmoslio samo da [...]

damir: Imam Opel fronteru 2.400 ajnspric,problem je u tome sto ne pali iz prve.Svako paljenje vergla po 2-3 puta da bi upalio,a kad upali prvi put,posle [...]

» Ostavite komentar