Novi zakon o bezbednosti saobraćaja izazov za lokalne zajednice

Automobilizam

Održani seminari na temu „Novi zakon o bezbednosti saobraćaja: velika šansa i izazov za lokalne zajednice” u organizaciji Sekretarijata za saobraćaj.

obrenovac

Seminari su imali za cilj unapređivanje bezbednosti saobraćaja i ukazivanje na značaj i mogućnosti lokalnih zajednica da utiču na stanje bezbednosti saobraćaja u svojim sredinama.

Seminari, koji su održani u Obrenovcu, bili su svojevrsna priprema za početak primene novog zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Prvi je bio namenjen predsednicima 17 gradskih opština, a drugi opštinskim timovima zaduženim za saobraćaj. Pored predstavnika Sekretarijata za saobraćaj, predavači su bili istaknuti stručnjaci iz oblasti bezbednosti saobraćaja sa Saobraćajnog fakulteta, kao i eminentni stručnjaci koji su učestvovali u pripremi zakona i podzakonskih akata.

- Veoma smo zadovoljni rezultatima seminara, a zadovoljni su i predsednici gradskih opština i predstavnici opštinskih timova za saobraćaj, kojima su seminari i bili namenjeni. Lokalne samouprave u novom sistemu imaće izuzetno važnu ulogu, tako da smo želeli da im pomognemo u izradi njihovih strategija za što bolju primenu novog zakona. Svoju ulogu u unapređivanju bezbednosti saobraćaja treba da imaju svi: od opština, preko mesnih zajednica, do skupština stanara i samih građana, te je neophodno da u tome svi aktivno učestvuju. Važno je napomenuti da je zakonom predviđeno i to da je u raspodeli sredstava od kazni, 30 odsto namenjeno lokalnim zajednicama, ali isključivo za realizaciju projekata unapređivanja bezbednosti u saobraćaju – kazao je za Beoinfo Dragan Vuković, pomoćnik gradskog sekretara za saobraćaj.

Kontunuitet u edukaciji od velikog je značaja, ali i saradnja svih nadležnih institucija kako bi zakon našao svoju punu primenu i dao valjane rezultate. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima donet je u junu, a njegova primena počinje 11. decembra.

U ovom zakonu je, između ostalog, propisana nova uloga lokalnih zajednica u bezbednosti saobraćaja i preciznije određen način finansiranja bezbednosti saobraćaja (izvori, raspodela sredstava, namena i način korišćenja namenskih sredstava i drugo).

Seminari su bili jedan oblik jačanja sistema bezbednosti saobraćaja u gradu, uz uključenost najodgovornijih ljudi iz gradskih opština i opštinskih timova za saobraćaj, što bi sve zajedno trebalo da doprinese ideji o Beogradu kao bezbednom gradu.

Izvor: Studio B

Leave a Reply

Vasi komentari:

Previous Next
Latest on Fri, 04:00 pm

dragan: interesuje me dali renault laguna 2001godiste ima euro 3 motor? Homologacijska oznaka je e2*98/14*0011*20

obren: sto opeli u mom kraju puno kostaju.

ogi: Zdravo svima Jel zna neko da li GOLF 4 Benzin 1998 god ima EURO 4

sasa: ovo je necuveno imam atestiran gas koji vazi do 2017 sada opet moram da platim atest i neke izmene koje je neko izmoslio samo da [...]

damir: Imam Opel fronteru 2.400 ajnspric,problem je u tome sto ne pali iz prve.Svako paljenje vergla po 2-3 puta da bi upalio,a kad upali prvi put,posle [...]

» Ostavite komentar